TV2 og Danske Anlægsgartnere har indgået samarbejde

5. december 2016

Danske Anlægsgartnere og TV2 har besluttet at samarbejde om at give danskerne gode, korte og praktiske videoklip med haveråd. 

Det ser jeg meget frem til, og hvis du klikker nedenfor, kan du allerede se et klip nu: 

 TV2 llip.jpgHer kan du se et af de første klip, som TV2 har lavet med Danske Anlægsgartneres fagkonsulent Kim Tang.

Bekæmp ukrudtet nu

15. november 2016

November er en glimrende tid at gøre status over året, der er gået. Nu kan du overveje, hvad du vil ændre i haven til næste år. Måske har der været bede eller områder i haven, som har været tidskrævende at passe eller ikke helt levede op til dine forventninger.

Problemet er som regel, at der er gået for meget tid med at fjerne ukrudt, eller at ukrudtet har domineret bedet. De fleste haveejere bruger nemlig mere tid på at bekæmpe ukrudtet end nogen anden havebeskæftigelse!

ukrudt i have_250x188Et stykke bar jord er en invitation til ukrudt.
Bar jord forekommer aldrig i naturen og den
samme mekanisme gælder også i haven.
Hvis du selv sørger for at dække jorden
med fx bunddækkeplanter, har du taget
et stort skridt i kampen mod ukrudtet.

Undgå ukrudt i haven
Derfor gælder det om at gøre livet så besværligt for ukrudt som muligt. Ukrudt myldrer frem overalt, hvor der er plads. Derudover gælder det også om, at det besværlige ukrudt ikke får mulighed for at smide frø.

Den bedste løsning er bunddækkeplanter. Der er lave, tætte planter, der breder sig mellem hinanden og væver et tæt tæppe, der giver ukrudtsplanterne kamp til stregen.

Under tæppet er der hverken lys eller plads til, at nye ukrudtsplanter kan finde fodfæste. Når du planter bunddække, skal du sørge for, at arealet er helt fri for ukrudt, før du planter. Jo tættere du planter, jo hurtigere "virker" dit bunddække.

Effektive planter som bunddække
Som bunddække kan du både bruge vedplanter, stauder mv. Gode buske til bunddække er: Cotoneaster, kranstop, lav rød snebær, vedbend, singrøn, mv. Nogle af de mest brugte stauder er hasselurt, vinterglans og bispehue, men også timian, diverse prydgræsser, guldjordbær, gummipude osv. fungerer glimrende.

Husk at du altid kan få din lokale, garantisikrede anlægsgartner til at sammensætte beddet eller står for vedligeholdelsen.

Plant forårets farver nu

18. oktober 2016

Sensommerhaven i oktober har helt sin egen charme med sent blomstrende stauder, høstasters, høstanemone, roser, havehortensia, mens træer og buske pryder haven med smukke efterårsfarver. Særlig benved, rødeg og de forskellige løn gør sig bemærket.

Selvom haven stadig er smuk i efterårets forfald, bør planlægningen af det kommende års have allerede begynde nu. Skal haven det kommende forår prydes af tulipaner, narcisser, scilla og krokus, er det nu du skal handle.

høstanemone_240x173Høstanemonen, Anemone hupehensis, er
en af efterårshavens smukke stauder.

Valg af løgvækster
Udbudet af løgvækster er så stort, at man nærmest kan blive overvældet, når man skal vælge. Der er tulipaner med lang stilk, botaniske tulipaner (er de mest holdbare), påskeliljer, perlehyacinter og mange, mange flere. De fleste typer findes i flere forskellige højder, farver, blomstringsperioder, bladfarver osv. Og når man så står der i planteskolen, har man kun en plantebeskrivelse og et foto at vælge ud fra.
Har man god tid, kan man i løbet af det kommende forår få inspiration i en af løgparkerne - eksempelvis Gavnø. Her kan udvalget af løgvækster ses i skala 1:1, og man kan få idéer til egne sammensætninger.
Når du skal købe dine blomsterløg gælder de samme forhold, som ved alle andre køb af planter - planlæg købet i forvejen:
• hvor stort et areal skal der købes løg til.
• hvilke farver vil man have.
• hvilke højder skal der være en type eller flere blandet sammen osv. osv.

Blomsterløg.jpgBlomsterløgene skal plantes nu, hvis haven skal
sprudle til foråret.

Gode råd når du skal vælge løg
• Mærk efter på løgene om de er hårde og sunde eller svampede og dårlige.
• Er der flere størrelser på de samme løgtyper, bør man altid købe af den største sortering. De små løg kan nemlig godt være for svage til, at kunne sætte blomster første år.
• Det kan være en god idé at købe løgblandinger, hvor der er 3-5 forskellige typer og farver. Det er normalt valgt så de klæder hinanden og giver lang blomsterglæde.
• Plant gerne løgene mellem for eksempel Hosta, lav brudeslør eller andre sene stauder, så skæmmer de afvisende toppe ikke bedene.

Læs mere om hvordan du planter blomsterløg her.

 

Få mest muligt ud af bladene i haven

11. oktober 2016

Blade på græs.jpgSelv med vores milde efterår er haven begyndt at blive dækket af blade. I min have står et bøgetræ, som for alvor er begyndt smukke høstfarver - men inden længe er der ikke et eneste blad tilbage.

I min have er der også ask og hassel, og de vil typisk beholde bladene lidt længere. Ask smider normalt først bladene efter den første nattefrost, men så falder alle bladene også ned i løbet af ganske få dage.

Og hvad gør man så med de mange blade? Kan man lade dem ligge?

Jeg anbefaler som minimum at rive blade sammen på græsplænen, da et tykt lag blade, som klasker sammen, når de har ligget et stykke tid, får græsset til at går ud. Desuden kan bladene forårsage  skimmel og svampeangreb. Nu vi er ved plænen, er det også ved at være sidste udkald for sidste klipning inden vinteren.

Klip dog ikke græsset for kort. 

Blade nærer og isolerer

bladblogvintergækI de fleste bede kan blade med fordel blive liggende, da de både giver næring til jordens dyr og isolerer. Dog kan et meget tyk lag af blade i staudebedet gøre det svært for både løg og stauder at bryde frem til foråret . Her vil jeg anbefale at fjerne en del af bladene til januar, inden løgene mv. bliver for store.

Kompostering af blade

I stedet for at fylde de nedfaldne blade i poser og køre bladene på affaldspladsen, vil jeg anbefale at blande dem i komposten. Når jeg skriver blande, mener jeg blande. Et tykt lag blade øverst  i kompostbunken klasker oftest sammen og bliver svært omsætteligt.

Ved at blande bladene i den mere eller mindre omsatte kompost, gøres komposten luftig og kompostsormene får let adgang til det tilførte materiale. Virker komposten tør, bør der ved samme lejlighed vandes.

Sommerfarver i efterårshaven

3. oktober 2016

Farverige haver hører ikke kun sommeren til. Du kan nemlig let skifte efterårets brune farver ud med sommerens pink og violette.

I indslaget i bunden af dette indlæg kan du se et par tricks til en blomstrende efterårshave.

Masser af planter

Der er masser af planter, både buske og stauder, der stadig blomstrer i efteråret. En af dem er for eksempel roserne.  Mange af dem starter med at blomstre i juni måned, og nogle sorter kan blomstre helt frem til, at frosten begynder.

Tænk over arbejdet

Men du skal tænke over, hvor meget arbejde der følger med de blomster og buske, du sætter i haven.

Roser er jo for eksempel meget nøjsomme, men hvis man vil have mange blomster, kræver de en del pleje med både gødning og vanding.

Det samme gælder for en del stauder. Så gør op med dig selv, hvor meget arbejde arbejde du vil lægge i haven, inden du planter til efteråret, lyder hans råd.

Buske er nok dem, vi vil anbefale, hvis man skal have den lidt mindre plejekrævende have. De fylder mere, de bliver større og så ser de ud af mere.

Du behøver altså ikke at nøjes med at nyde en farverig have i foråret og sommeren.

September i rosens navn

20. september 2016

 

En rose skal først og fremmest være smuk.

Både i form, farve og blomsterflor. Og så skal den helst dufte dejligt og blomstre længe. Men rosenbusken skal også være pæn og kunne producere en masse blomster. Derfor er det vigtigt, at den har god modstandskraft mod sygdomme, især stråleplet, som kan få planten til at stå helt uden blade sidst på sæsonen.

At få smukke roser i sin have er ikke udelukkende et spørgsmål om at vælge en pæn rose og plante den. Roser kræver mere pasning end de fleste andre planter i haven, hvis de skal blive så smukke, som vi drømmer om. Så hvor meget arbejde vil du have med dine roser?

la ville de bruxelles rose_201x151La ville de Bruxelles har store duftende 
blomster i juni-juli og er nem

Nemme roser

Hvis det vigtigste er, at roserne stort set kan passe sig selv, kan du vælge visse typer af historiske roser. Dog blomstrer de kun 3-4 uger, men er ofte meget blomsterrige.

De kræver næsten ingen beskæring, du skal blot fjerne et par af de ældste grene og afkorte andre, så busken får en pæn form.

Desuden kræver de kun en lille smule gødning om foråret, og skal kun vandes, mens de er nyplantede og helt unge. De er også hårdføre, kræver ingen vinterdækning og behøver ikke så god jord som andre roser.

Historiske roser er mellemstore til store buske, så du skal sørge for, at der er god plads, hvor du planter dem. Tænk på disse roser som prydbuske i stedet for at sammenligne dem med de lavere bedroser. De to viste roser hører blandt de nemme roser.

Hårdføre sorter

Til disse nemme, historiske roser (også kaldet gammeldags roser) hører bl.a. de skyggetålende Alba-roser, mosroserne som har moslignende vækst på grenene og knopper og ikke mindst Damascerner-roser, som er fulde af duft. Disse roser kan endda klare selv de hårdeste vintre.

Vinterrose?

Mangler du ikke kun roser, der kan overleve vinteren, men måske endda blomstre i den triste vinterhave? Så er der heldtivis også en rose til dig. Læs mere her.

Beskær blomme og blødertræer nu

26. august 2016

Blommer2.jpgBlommerne er modne netop nu. Og med den rette
beskæring bliver de også lækre næste år.

I sensommeren bugner blommetræerne, så spis bare løs. Det samme gælder kirsebærene.

Men når høsten er overstået, er det tid til at finde beskæreudstyret frem. 

Beskær "blødertræer" nu

De såkaldte blødertræer har nemlig bedst af at blive beskåret, mens de er i vækst, og det er de netop nu. Du kan starte beskæringen, når træerne er færdige med at bære frugt.

Til blødertræerne hører blandt andet blomme, kirsebær, valnød, birk og morbærtræer. 

Målet med beskæringen er at sørge for, at kronen ikke bliver for tæt. Hvis der er god luft i kronen undgår man, at træet sætter for små frugter, der ikke bliver ordentligt modne. 

En anden grund til at beskære er, at mange blødertræer, såsom kirsebær, kan blive meget store. Med rettidig beskæring kan man altså forebygget behovet for en større - og mere skadelig - beskæring om nogle år.

Husk at rense værktøjet

Når man har med blødertræer at gøre, er det meget vigtigt, at man desinficerer værktøjet. Elkers kan man nemlig flytte sygdomme fra det ene træ til det næste. Særligt blommetræer er meget sårbare.

Du kan også lade din lokale, garantisikrede anlægsgartner stå for beskæringen.

Salat! Nu og i den kolde tid

16. august 2016

Selvom vi skriver august i kalenderen og høsten af bønner, kartofler, ærter, salat osv. i køkkenhaven er i fuld gang, kan man forlænge sæsonen ved at så vårsalat/feldsalat/vintersalat og vinterportulak i august.

Disse salater kan tåle at stå ude, og i milde milde vintre kan du plukke salat hele vinteren. Bliver vinteren kold, går væksten i stå, men som regel overvintrer de, og der kan skæres af dem til salatskålen tidligt om foråret.

feldsalat_200x157Feldsalat

Feldsalat og vinterportulak

Feldsalat og vinterportulak er mild og sød i smagen. Feldsalat har nærmest en mild mynteagtig smag.

Vinterportulak skal holdes fugtig, indtil den spirer frem. Lad endelig vinterportulakken kaste frø, så kommer den helt af sig selv år efter år, og det er altid en glæde at kunne finde noget grønt til salatskålen tidligt på foråret.

Af vårsalat kan jeg anbefale sortenValerianelle locusta 'Dunkelgrüner Vollherziger'. Vinterportulaks botaniske navn er: Claytonia perfoliata.

Gode råd

Prøv at fylde en flamingo-kasse med jord. Så den til her i august med en blanding af noget af ovenstående, f.eks. frø-rester af spinat, rucola, salatsennep 'Green in Snow', mizuna, bladbedespinat, endiviesalat, 'Pallo rossa'.!

Lad kassen stå ude indtil frosten kommer. Sæt den så ind i drivhuset - og skær 'baby leaves' til salatskålen gennem efteråret og vinteren.

Læs det nye anlægsgartnerportræt

Gød græsplænen nu - og klip hæk

26. juli 2016

Sidste halvdel af juli og starten af august har været næsten perfekt for havens planter med rigelig nedbør, sol og varme. Har du været bortrejst i denne periode, er der nok at gøre i haven med at slå græsset, fjerne ukrudt og beskære. Og det er også et godt tidspunkt at gøde din græsplæne.

ladder_on_ladder_250x402Sådan anbefaler Danske Anlægsgartnere ikke,
at du skal klippe hæk. Stigeløsningen
er dog imponerende.

Det er ikke alle former for vækst, som haveejere jubler over. Har du klippet din hæk inden sommerferien, kan du godt finde hæksaksen frem igen, men hvis vi havde haft en lang tør sommer, ville du ofte ikke skulle klippe din hæk to gange.

Du kan nøjes med én hækklipning

Er du ikke så vild med at klippe hæk, anbefaler jeg ofte at vente med at klippe hæk til slutningen af juli eller starten af august. For hækkens overlevelse har det ingen betydning, snarer tværtimod, da en sen beskæring bevarer en større mængde blade, som kan producere mere energi til vækst. Et minus ved at vente med klipningen er, at det senere hen bliver lidt mere besværligt, fordi de enkelte grene og kviste er blevet tykkere.

Lad regnvandet løbe igennem fliserne

28. juni 2016

Når vandet vælter ned ovenfra, handler det om at lede det hurtigt væk fra huset. 

Permeabel belægning.jpgDer er efterhånden mange fliseløsninger
at vælge imellem, hvis man gerne vil
have regnvandet til at sive ned.
Foto: Midtgaard A/S

Og her har teknologien efterhånden givet os flere kort på hånden til at bekæmpe oversvømmede kældre og ejendomme. 

Flere producenter er nemlig klar med vandgennemtrængelige fliser, som får vandet til at løbe direkte ned i jorden, i stedet for over til naboen eller til de ofte overbelastede kloakker.

Selve belægningen koster cirka det samme at få lagt, men det kan være lidt dyrere på grund af det særlige grus, som skal være under fliserne for at sikre, at vandet kan løbe ned uden at ødelægge bæreevnen.

Men i realiteten er det faktisk billigere at få lagt en såkaldt permeabel belægning end en almindelig. 

Billigere på grund af fradrag

Det såkaldte Håndværkerfradrag er i år blevet ændret, så det primært er klimavenlige opgaver, som du kan trække fra i skat.

Det betyder, at du kan trække arbejdslønnen fra, hvis du får langt en vandgennemtrængelig belægning. Fradraget gælder dog kun, hvis du får en professionel anlægsgartner eller brolægger til at udføre det. 

Dermed er det faktisk billigere at klimasikre din ejendom end at anvende en almindelig belægningsløsning.

Kontakt et af Danske Anlægsgartneres garantisikrede medlemsvirksomheder her.


  • Fagkonsulent hos Danske Anlægsgartnere
  • Uddannet som landskabsarkitekt i 1989
  • Har siden arbejdet som blandt andet stadsgartner, tegnestueleder og anlægsgartner
  • Medvirker også til udviklingen af DR's haveprogrammer Ønskehaven og Hokus Krokus
 
Danske Anlægsgartnere   -   Sankt Knuds Vej 25   -   1903 Frederiksberg C   -   (+45) 33 860 860   -   info@dag.dk   -   www.dag.dk