September i rosens navn

20. september 2016

 

En rose skal først og fremmest være smuk.

Både i form, farve og blomsterflor. Og så skal den helst dufte dejligt og blomstre længe. Men rosenbusken skal også være pæn og kunne producere en masse blomster. Derfor er det vigtigt, at den har god modstandskraft mod sygdomme, især stråleplet, som kan få planten til at stå helt uden blade sidst på sæsonen.

At få smukke roser i sin have er ikke udelukkende et spørgsmål om at vælge en pæn rose og plante den. Roser kræver mere pasning end de fleste andre planter i haven, hvis de skal blive så smukke, som vi drømmer om. Så hvor meget arbejde vil du have med dine roser?

la ville de bruxelles rose_201x151La ville de Bruxelles har store duftende 
blomster i juni-juli og er nem

Nemme roser

Hvis det vigtigste er, at roserne stort set kan passe sig selv, kan du vælge visse typer af historiske roser. Dog blomstrer de kun 3-4 uger, men er ofte meget blomsterrige.

De kræver næsten ingen beskæring, du skal blot fjerne et par af de ældste grene og afkorte andre, så busken får en pæn form.

Desuden kræver de kun en lille smule gødning om foråret, og skal kun vandes, mens de er nyplantede og helt unge. De er også hårdføre, kræver ingen vinterdækning og behøver ikke så god jord som andre roser.

Historiske roser er mellemstore til store buske, så du skal sørge for, at der er god plads, hvor du planter dem. Tænk på disse roser som prydbuske i stedet for at sammenligne dem med de lavere bedroser. De to viste roser hører blandt de nemme roser.

Hårdføre sorter

Til disse nemme, historiske roser (også kaldet gammeldags roser) hører bl.a. de skyggetålende Alba-roser, mosroserne som har moslignende vækst på grenene og knopper og ikke mindst Damascerner-roser, som er fulde af duft. Disse roser kan endda klare selv de hårdeste vintre.

Vinterrose?

Mangler du ikke kun roser, der kan overleve vinteren, men måske endda blomstre i den triste vinterhave? Så er der heldtivis også en rose til dig. Læs mere her.

Beskær blomme og blødertræer nu

26. august 2016

Blommer2.jpgBlommerne er modne netop nu. Og med den rette
beskæring bliver de også lækre næste år.

I sensommeren bugner blommetræerne, så spis bare løs. Det samme gælder kirsebærene.

Men når høsten er overstået, er det tid til at finde beskæreudstyret frem. 

Beskær "blødertræer" nu

De såkaldte blødertræer har nemlig bedst af at blive beskåret, mens de er i vækst, og det er de netop nu. Du kan starte beskæringen, når træerne er færdige med at bære frugt.

Til blødertræerne hører blandt andet blomme, kirsebær, valnød, birk og morbærtræer. 

Målet med beskæringen er at sørge for, at kronen ikke bliver for tæt. Hvis der er god luft i kronen undgår man, at træet sætter for små frugter, der ikke bliver ordentligt modne. 

En anden grund til at beskære er, at mange blødertræer, såsom kirsebær, kan blive meget store. Med rettidig beskæring kan man altså forebygget behovet for en større - og mere skadelig - beskæring om nogle år.

Husk at rense værktøjet

Når man har med blødertræer at gøre, er det meget vigtigt, at man desinficerer værktøjet. Elkers kan man nemlig flytte sygdomme fra det ene træ til det næste. Særligt blommetræer er meget sårbare.

Du kan også lade din lokale, garantisikrede anlægsgartner stå for beskæringen.

Salat! Nu og i den kolde tid

16. august 2016

Selvom vi skriver august i kalenderen og høsten af bønner, kartofler, ærter, salat osv. i køkkenhaven er i fuld gang, kan man forlænge sæsonen ved at så vårsalat/feldsalat/vintersalat og vinterportulak i august.

Disse salater kan tåle at stå ude, og i milde milde vintre kan du plukke salat hele vinteren. Bliver vinteren kold, går væksten i stå, men som regel overvintrer de, og der kan skæres af dem til salatskålen tidligt om foråret.

feldsalat_200x157Feldsalat

Feldsalat og vinterportulak

Feldsalat og vinterportulak er mild og sød i smagen. Feldsalat har nærmest en mild mynteagtig smag.

Vinterportulak skal holdes fugtig, indtil den spirer frem. Lad endelig vinterportulakken kaste frø, så kommer den helt af sig selv år efter år, og det er altid en glæde at kunne finde noget grønt til salatskålen tidligt på foråret.

Af vårsalat kan jeg anbefale sortenValerianelle locusta 'Dunkelgrüner Vollherziger'. Vinterportulaks botaniske navn er: Claytonia perfoliata.

Gode råd

Prøv at fylde en flamingo-kasse med jord. Så den til her i august med en blanding af noget af ovenstående, f.eks. frø-rester af spinat, rucola, salatsennep 'Green in Snow', mizuna, bladbedespinat, endiviesalat, 'Pallo rossa'.!

Lad kassen stå ude indtil frosten kommer. Sæt den så ind i drivhuset - og skær 'baby leaves' til salatskålen gennem efteråret og vinteren.

Læs det nye anlægsgartnerportræt

Gød græsplænen nu - og klip hæk

26. juli 2016

Sidste halvdel af juli og starten af august har været næsten perfekt for havens planter med rigelig nedbør, sol og varme. Har du været bortrejst i denne periode, er der nok at gøre i haven med at slå græsset, fjerne ukrudt og beskære. Og det er også et godt tidspunkt at gøde din græsplæne.

ladder_on_ladder_250x402Sådan anbefaler Danske Anlægsgartnere ikke,
at du skal klippe hæk. Stigeløsningen
er dog imponerende.

Det er ikke alle former for vækst, som haveejere jubler over. Har du klippet din hæk inden sommerferien, kan du godt finde hæksaksen frem igen, men hvis vi havde haft en lang tør sommer, ville du ofte ikke skulle klippe din hæk to gange.

Du kan nøjes med én hækklipning

Er du ikke så vild med at klippe hæk, anbefaler jeg ofte at vente med at klippe hæk til slutningen af juli eller starten af august. For hækkens overlevelse har det ingen betydning, snarer tværtimod, da en sen beskæring bevarer en større mængde blade, som kan producere mere energi til vækst. Et minus ved at vente med klipningen er, at det senere hen bliver lidt mere besværligt, fordi de enkelte grene og kviste er blevet tykkere.

Lad regnvandet løbe igennem fliserne

28. juni 2016

Når vandet vælter ned ovenfra, handler det om at lede det hurtigt væk fra huset. 

Permeabel belægning.jpgDer er efterhånden mange fliseløsninger
at vælge imellem, hvis man gerne vil
have regnvandet til at sive ned.
Foto: Midtgaard A/S

Og her har teknologien efterhånden givet os flere kort på hånden til at bekæmpe oversvømmede kældre og ejendomme. 

Flere producenter er nemlig klar med vandgennemtrængelige fliser, som får vandet til at løbe direkte ned i jorden, i stedet for over til naboen eller til de ofte overbelastede kloakker.

Selve belægningen koster cirka det samme at få lagt, men det kan være lidt dyrere på grund af det særlige grus, som skal være under fliserne for at sikre, at vandet kan løbe ned uden at ødelægge bæreevnen.

Men i realiteten er det faktisk billigere at få lagt en såkaldt permeabel belægning end en almindelig. 

Billigere på grund af fradrag

Det såkaldte Håndværkerfradrag er i år blevet ændret, så det primært er klimavenlige opgaver, som du kan trække fra i skat.

Det betyder, at du kan trække arbejdslønnen fra, hvis du får langt en vandgennemtrængelig belægning. Fradraget gælder dog kun, hvis du får en professionel anlægsgartner eller brolægger til at udføre det. 

Dermed er det faktisk billigere at klimasikre din ejendom end at anvende en almindelig belægningsløsning.

Kontakt et af Danske Anlægsgartneres garantisikrede medlemsvirksomheder her.

Køkkenhaven og regnen

16. juni 2016

Regnvejr i haven.jpegRegnen siler ned efter mange varme og tørre dage. I den næste tid bliver der dog ikke meget brug for vandkanderne til hverken krukker eller køkkenhave.

Men i tørre perioder er det nødvendigt at vande den nystilsåede køkkenhave for at få et vist udbytte. Det er bedst at vande om aftenen eller tidligt om morgenen.

Lidt gode råd til flottere afgrøder

Porrer udprikles i en ca. 10 cm dyb rende og hyppes i takt med væksten. Det giver længere og mere hvide skafter.

Læg halm imellem jordbærrækkerne. Det giver planterne næring og holder bærrene rene og jorden fugtig.

Så gulerødder mellem løgrækkerne. Det holder gulerodsfluen på afstand.

Klip purløgene ned, når de har blomstret, så skyder de igen.

Klip toppen af kartoffelplanterne, når toppen bliver gul og begynder at få sorte pletter. Så slipper du for skimmel i selve kartoflerne.

Træk løgene op og læg/hæng dem til tørre, når toppen begynder at vælte omkuld.

Pluk de grønne bønner efterhånden, som de modnes, ellers mister du udbytte.

Læg ærtefrø i blød i et vandbad, inden du sår, det giver bedre og hurtigere spiring. Det samme gælder for bønner.

Læg fintmasket net over din kål. Det mindsker risikoen for larver.

Det er varmt!

3. juni 2016

En rekordvarm maj har virkelig lunet haven op.

Det betyder, at alting hurtigt er sprunget i blomst, men det betyder også, at det hele blomstrer hurtigt af igen. For eksempel har jeg pæoner i min have, som sprang ud i sidste weekend og allerede er blomstret af! Tit står pæonerne ellers op til fire uger i blomst.

Sidste år var vejret omvendt både vådt og koldt i denne tid, og selvom det var mindre interessant at ligge og dovne i haven i den slags vejr, så blev vi i det mindste velsignet med en lang, smuk blomstringsperiode. Det kan man ikke påstå i år! Eksempelvis er hylden allerede sprunget ud nu, hvor det sidste år først var omkring Sankt Hans.

Vand krukkerne.JPGI længere perioder med varme - som nu - har alle havens
krukker brug for vand. 

Husk, husk, husk vandingen

Det fantastiske vejr betyder til gengæld at køkkenhaven og nyplantede stauder, hække, træer mv. har brug for vanding. Og ikke mindst krukkerne, som altid er allermest udsat.

Planterne får mest gavn af vandet, hvis du venter med at vande til om aftenen.

At græsplænen bliver lidt gul behøver du dog ikke bekymre dig om. Den skal nok komme igen. 

Sommerbeskæring af træer og buske

31. maj 2016

Så er det sommer!

Og faktisk er det bedste tidspunkt at beskære vedplanter midt på sommeren. Her er havens planter i vækst og kan derfor hurtigt transporterer fenoler (stoffer, som beskytter mod svampeangreb) frem til det sted på det givne træ eller busk, hvor der er skåret en gren af.

beskæringspige_230x306Om sommeren er træer og buske bedst
til at beskytte sig selv efter en beskæring.
Også selv om din beskæring foregår
med voldsommere redskaber end her på
billedet.

Vinterbeskæring er en populær misforståelse
Årsagen til at mange tror, at træer og buske helst skal beskæres om vinteren skyldes, at der har været tradition for at udføre beskæring på dette tidspunkt, bl.a. fordi det er lettere at se grenstrukturen, når der ikke er blade på. Dertil kommer, at gartneren ikke har så meget andet at lave om vinteren.

Hjemme i haven bør du dog vente med at beskære til efter Sankt Hans.

På dette tidspunkt har grenen, som du vil skære af, nået at producere energi til erstatning for den energi, der blev brugt til at danne det nye skud.

Er køkkenhaven klar?

30. april 2016

Gulerødder.jpgNåede du ikke at gøre køkkenhaven klar i påsken, er det endnu ikke for sent.

Sådan gør du

Fjern først alt ukrudt, og læg så et lag kompost, champost eller komposteret dyregødning ud på jorden. Grav eller kultiver det ned i øverste lag.

For at få et godt udbytte af køkkenhaven skal jorden være god med et rigt liv af regnorme, mikroorganismer, bakterier og svampe, der nedbryder organiske plantedele fra kompost, vissent grøngødning, dyregødning osv. Derfor er det vigtigt, at der i jorden findes kompost og andet organisk materiale.

Økologisk køkkenhave

Hvis du dyrker køkkenhaven økologisk, har du måske lagt et lag kompost på jorden i efteråret, som har ligget som en  "dyne" ovenpå jorden hele vinteren. Eller måske såede du i eftersommeren grøngødning, som i vinterens løb er visnet ned. Hvis dette er tilfældet, skal det nu kultiveres ned eller graves ned i det øverste 10-15 cm lag jord.

Kompost øverst

Om foråret skal du ikke grave dybt eller rode alt for meget i jorden. Det er kun, hvis jorden er hård og sammenklemt, at den skal løsnes i dybden. Men kompost og gødning skal ligge i det øverste lag, for det er kun her, at regnorme, bakterier og svampe opererer.

Naturgødning

Nok har komposten en vis næringsværdi, men der skal også tilføres lidt naturgødning. Dosér som der anbefales på posen, og drys evt. lidt mere ud, hvor kål, løg og selleri skal stå og lidt mindre, hvor der skal dyrkes salat og bælgplanter.

Når køkkenhaven først blevet gjort klar, er der ikke andet at gøre end vente på, at jorden bliver varm og såning af diverse afgrøder kan på begyndes.

Tid til at indskære hækken?

3. marts 2016

Hvis du synes, at hækken blevet for bred, for skæv eller bare for meget, så er marts en god måned at få gjort noget ved sagen.

Hækklipning.jpgDu kan godt bruge motorsav til den uregerlige hæk,
men resultatet bliver bedre med håndsav og ørne-
næb.

Her i hækkens hvileperiode kan du skære den kraftigt tilbage. Du kan godt anvende motorsav, men du har bedre mulighed for at lave nogle rene snit i de mindre grene, hvis du bruger et ørnenæb og en god håndsav.

Hvis snittet er for flosset i kanten, bliver grenen lettere modtagelig for infektioner. Derfor skal du ikke save hovedstammen længere ned end til den ønskede højde, men gå gerne helt tæt på i siderne.

Ønsker du ikke at få et helt åbent indkik til haven, kan jeg anbefale at tage den ene side nu, og den anden side næste vinter eller om 2 år, når den første side er blevet tæt.

Læs mere om beskæring af hække

Læs mere om beskæring generelt

Og husk at du ellers bare kan ringe til din lokale anlægsgartner her.


  • Fagkonsulent hos Danske Anlægsgartnere
  • Uddannet som landskabsarkitekt i 1989
  • Har siden arbejdet som blandt andet stadsgartner, tegnestueleder og anlægsgartner
  • Medvirker også til udviklingen af DR's haveprogrammer Ønskehaven og Hokus Krokus
 
Danske Anlægsgartnere   -   Sankt Knuds Vej 25   -   1903 Frederiksberg C   -   (+45) 33 860 860   -   info@dag.dk   -   www.dag.dk