(Pressemeddelelse – 19/12-2017)

Ny kampagne skal modvirke massiv mangel på anlægsgartnere (Hent kampagnefotos her)

Sådan ser bagsiden ud på de fem postkort, som netop er sendt til alle praktikgodkendte anlægsgartnerfirmaer.

Fra 2018 har Undervisningsministeriet indført en adgangsbegrænsning for anlægsgartneruddannelsen med en kvote på 256 elever. Til sammenligning blev næsten dobbelt så mange elever optaget i 2016, helt præcist 475.

Der er altså udsigt til en markant nedskæring i antallet af elever til et fag, hvor der ifølge uddannelseskonsulent hos Danske Anlægsgartnere, Annette Esbjerg Jensen, praktisk talt er fuld beskæftigelse.

”Vores medlemmer har jo allerede nu massive problemer med at finde nok faglærte anlægsgartnere. Der er gang i hjulene over hele landet, og en virksomhed på Sjælland har givet udtryk for, at hvis der troppede 20 faglærte anlægsgartnere op hos dem en morgen, så ville de ansætte dem alle. Derfor er den nye adgangsbegrænsning lidt af en mavepuster,” forklarer hun.

Det er grunden til, at 3F, Det faglige Uddannelsesudvalg for Anlægsgartneri og Danske Anlægsgartnere er gået sammen om kampagnen ”Vi uddanner fremtidens anlægsgartnere – gør du?”

Den nye adgangsbegrænsning kan nemlig omgås, hvis eleven har fundet en praktikplads, inden vedkommende starter på uddannelsens Grundforløb 2. Kampagnen fokuserer derfor på at få de sidste anlægsgartnervirksomheder, som i dag ikke tager elever, til at komme ud af starthullerne og sørge for at løfte deres del af læsset med at uddanne fremtidens arbejdskraft.

”Der er simpelthen brug for et ekstraordinært løft fra hele branchen, hvis vi skal undgå Undervisningsministeriets benspænd og forhindre massiv mangel på faglærte i fremtiden,” pointerer Annette Esbjerg Jensen og peger på, at fremskrivninger af situationen på arbejdsmarkedet, bl.a. fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, viser, at vi kommer til at mangle op mod 70.000 med en faglært uddannelse.

I det faglige Uddannelsesudvalg for Anlægsgartneri fortæller uddannelseskonsulent Jette Christiansen, at hun også oplever, at der er en akut mangel på faglært arbejdskraft, som kun kommer til at blive værre i fremtiden, hvis der ikke bliver uddannet tilstrækkeligt mange anlægsgartnere.

”Vi håber derfor meget, at vi med denne kampagne kan få virksomhederne til at indgå uddannelsesaftaler med anlægsgartnerelever langt tidligere i forløbet end hvad der er normal kutyme for i branchen, eller indgå flere mesterlæreaftaler, da Undervisningsministeriets kvote på 256 anlægsgartnerelever i 2018 ikke er nok til at sikre den tilstrækkelige faglærte arbejdskraft, som branchen efterspørger,” fastslå Jette Christiansen.

Forsiden på de fem forskellige postkort viser en anlægsgartnermester med en elev og et citat fra anlægsgartnermesteren om, hvorfor deres virksomhed tager elever.

Kritisk lys i begge retninger

Hun håber, at kampagnen som sidegevinst vil medvirke til, at vi kommer helt ud af denne adgangsbegrænsning, som kræver, at vi kan dokumentere nedgang i delaftaler, nedbringelse af skolepraktikelever og minimere anvendelsen af korte aftaler førend Undervisningsministeriet igen vil ”normalisere” uddannelsen, og igen fjerne os fra listen over uddannelser med adgangsbegrænsning.

”Branchen indgår for mange korte aftaler og delaftaler. Dem skal vi nedbringe og derimod indgå flere ordinære aftaler og mesterlæreaftaler, så vi på sigt kan komme helt ud af denne adgangsbegrænsning. Gerne fra år 2019,” siger Jette Christensen.

Dermed søger både det faglige udvalg, 3F og Danske Anlægsgartnere at rette et kritisk lys på både egne rækker og på myndighedernes beslutning om at indføre adgangsbegrænsning på et fag, hvor der var fuld beskæftigelse, allerede før den nye kvoteordning halverer antallet af elever.

Om kampagnen

Kampagnen ”Vi uddanner fremtidens anlægsgartnere – gør du?” består af fem forskellige postkort, der består af et foto af en anlægsgartnermester og en elev. Her citeres virksomhedsejerne kort for, hvorfor det giver mening for deres virksomhed at have elever. På bagsiden ses en opfordring til at indgå uddannelsesaftaler med elever inden grundforløb 2 eller en mesterlæreaftale for på den måde at ”sikre fremtidens faglærte anlægsgartnere.”

Postkortene er sendt til 750 anlægsgartnervirksomheder i landet, der er godkendt som praktikplads. Desuden er de blevet tilsendt de fem grundforløbsskoler og fem hovedforløbsskoler, hvor man i Danmark kan blive udlært anlægsgartner.

Citaterne på de fem forskellige postkort er som følger:

Direktør Holger Hansen, OKNygaard:
”Som en anlægsgartnervirksomhed, der har fokus på at skabe vækst og gode resultater, vil elever altid være en vigtig del af vores team”

Direktør Henrik Hoffmann, Anlægsgartnerne H. Hoffmann A/S:
”For mig er det helt naturligt at tage elever. Det er jo dem, der skal sikre virksomhedens og branchens fremtid.” ’

Direktør Marianne Larsen, Anlægsgartner Th. Skov Larsen ApS:
”Jeg var meget i tvivl, om jeg skulle ansætte den unge pige, som søgte elevplads hos os. Jeg har aldrig fortrudt – hun er nu blevet kåret som Danmarksmester. Jeg er stolt.”

Direktør Michael Dall, Sven Bech A/S:
”Vores elever har altid været en vigtig del af vores medarbejder stab, som har bidraget til indtjeningen.”’

Indehavere Jeppe og Peter Østergaard Jørgensen, Holmen Anlæg A/S:
”Vi er i løbende dialog med vores elever gennem hele uddannelsen, hvilket sikrer gode og arbejdsomme unge til teamet.”

 

Besøg eventuelt også kampagnesiden på bliveanlægsgartner.dk