ARBEJDSMILJØ: Dårlig søvn og psykisk arbejdsmiljø kan give smerter

15-08-2018

Et nyt norsk studie har fastslået en sammenhæng mellem det psykiske arbejdsmiljø, manglende søvn og smerter i muskler og led.

Det har i flere år været kendt, at der er en sammenhæng mellem det psykiske arbejdsmiljø og smerter i muskler og led. Man har set, at mennesker, der oplever høje krav på arbejdet og samtidig har lav indflydelse på arbejdet, også oftere har smerter. Nu har forskeren Jolien Vleeshouwers fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) i Norge fundet leddet i mellem de to: Søvn. Eller rettere: Mangel på søvn.

Det kan hurtigt blive en ond cirkel. Folk, der har smerter, sover typisk dårligt, og de vil måske derfor med tiden opleve deres psykiske arbejdsmiljø mere stressende og nedbrydende, end de ellers ville. Men vi har fundet ud at, at en række faktorer i det psykiske arbejdsmiljø kan udløse kædereaktionen, så det kan stoppes, siger Jolien Vleeshouwers.

Det drejer sig om:

  • høje kvantitative krav i arbejdet
  • manglende indflydelse på arbejdet
  • rollekonflikter
  • manglende støtte fra overordnede

Her er sammenhængen med dårlig søvnkvalitet og smerter i muskler og led størst. Det er også her, at der kan sættes ind med forbedringer.

Studiet er baseret på undersøgelse af over 10.000 nordmænd over en længere tidsperiode, hvilket giver mulighed for at finde frem til årsag og virkning.

Læs mere her.