Hækklipning efter Sankt Hans aften

30. juni 2012

Nu er det snart længe siden, at bålene brændte over hele landet, men bare rolig. Du bliver ikke sendt til Bloksbjerg, hvis du har glemt at klippe hækken inden Sankt Hans aften.

bøgehæk med kukhullerDet er ikke altid, man når at få klippet hækken
inden Sankt Hans. Men det behøver man
heller ikke.

Alligevel er det gode huskeråd blevet så indgroet i "have-Danmarks" bevidsthed, at man nogen gange kan få sved på panden, hvis kalenderen viser starten af juli, og hækken stadig står og stritter i alle retninger.

Der er naturligvis gode grunde til, at mange som tommelfingerregel klipper hækken før den 23. juli.

Først og fremmest har hækken på dette tidspunkt haft sin første tilvækst og med klipningen gendanner du den ønskede form - som regel en lodret kasseform - uden at hækken ser for nøgen ud. Desuden kan hækkens tilvækst betyder, at den stritter for meget, hvilket selvfølgelig er en smagssag, så længe den ikke hindrer passage på fortov og lignende.

Bare vent - eller klip om vinteren

Men der er også gode grunde til at lade hæksaksen ligge, selv længe efter bålene på stranden er brændt ud.

Jeg udsætter tit hækklipningen, da der alt efter sommervejret er stor chance for endnu en tilvækst, som betyder, at jeg skal klippe hæk igen i august. Det skyldes dog ikke udelukkende dovenskab, da jeg også godt kan lide det lidt vilde udseende. En "ulden hæk", kan man kalde det.

Desuden yngler mange fugle omkring Sankt Hans, og især solsorten bruger vores hække som reder.

Du kan også klippe hæk i vintersæsonen. Her fylder afklippet mindre, og du har bedre udsyn og kan se præcist, hvor du klipper. Desuden er der ikke meget andet at lave i haven på dette tidspunkt, og så kan du for alvor kommer dine naboer i forkøbet med hensyn til at klippe hæk inden Sankt Hans aften.


  • Fagkonsulent hos Danske Anlægsgartnere
  • Uddannet som landskabsarkitekt i 1989
  • Har siden arbejdet som blandt andet stadsgartner, tegnestueleder og anlægsgartner
  • Medvirker også til udviklingen af DR's haveprogrammer Ønskehaven og Hokus Krokus
 
Danske Anlægsgartnere   -   Sankt Knuds Vej 25   -   1903 Frederiksberg C   -   (+45) 33 860 860   -   info@dag.dk   -   www.dag.dk