Artikel: Priser for vækst til DAG-medlem – udlændinge med til at skabe fremgangen

27-02-2024

Daniel fra Polen bor i Vestjylland og har været med til at sikre vestjysk anlægsfirma en pris for høj vækst (artikel fra Holstebro Pressen)

Dansk anlægsgartner var underviser på erhvervsskole, men så oprettede han egen virksomhed, og nu er der fart på med 20 ansatte og også opgaver i hovedstaden

Flere end hver ottende lønmodtager i Danmark er nu udlænding. 44-årige Daniel Krysiak er en af dem. Han kommer fra Stettin i Polen – som Kong Frederik netop har besøgt – men bor i dag i Ulfborg i Vestjylland. Her han de sidste seks år arbejdet med blandt andet brolægning i virksomheden Birch Anlæg. Daniel Krysiak har været med til at skabe den vækst i firmaet, som har indbragt virksomheden nu den anden gazellepris fra dagbladet Børsen.

I Holstebro Kommune arbejder der i dag op mod 3.000 udenlandske lønmodtagere. Direktør Thomas Birch i Birch Anlæg har for nylig ansat endnu en polak, der bor i Staby vest for Ulfborg. Tidligere har han haft to andre udlændinge, som kom fra Hvide Sande og Staby.

– Vi søger hele tiden gode medarbejdere og deres nationalitet er underordnet, bare de er dygtige. De får det samme i løn efter overenskomsten med 3F, fortæller Thomas Birch.

Langt hovedparten af de op mod 20 medarbejdere er danskere, men Birch Anlæg mærker som andre arbejdsgivere, at beskæftigelsen er rekordhøj i Danmark. Antallet af lønmodtagere med dansk statsborgerskab slår ikke til.

Birch Anlæg løser opgaver som anlægsgartner og med græspleje, belægninger, træfældning og vedligehold af grønne anlæg. De fleste kunder bor fra Hvide Sande i syd og mod nord  op mod Lemvig og så ind i landet til Holstebro, Spjald og længere ned. I øjeblikket er firmaet ved at løse en større opgave med et haveanlæg ved en nybygget villa i Klampenborg for København. Det sker i samarbejde med Holstebro-virksomheden Østermark, der har bygget huset. En anden stor opgave er flisearbejde ved Danske Fragtmænds filial i Esbjerg. Det er en opgave, som løses for vognmandsfirmaet Flemming Krogh, der driver terminalen i Esbjerg, men som har hjemsted i Ulfborg og Holstebro

47-årige Thomas Birch oprettede firmaet for syv år siden. Han er selv uddannet anlægsgartner og arbejdede i en periode med at undervise på erhvervsskolen Mercantec Ulfborg Kjærgaard. Men så ville hans tidligere arbejdsgiver i Ulfborg stoppe sit anlægsarbejde og sælge maskinerne. Siden har Thomas Birch udvidet i flere omgange med bygninger og mere plads. Han har også indrettet en teknisk avanceret plads, hvor privatkunder selv kan betjene sig med grus, sand og andre materialer. De åbner porten ved at sende en sms, betaler via MobilePay og kører ud igen med en sms.

Birch Anlæg har haft vækst og fremgang i tallene i alle sine leveår. Overskuddet satte ny rekord i fjor med næsten 3,3 millioner før skat.

Daniel Krysiak boede i Thorsminde, men ville gerne tættere på arbejdspladsen og er nu flyttet ind i et parcelhus i Ulfborg. Han tog til Danmark for 13 år siden, fordi der var gode penge at tjene.

Thomas Birch kender andre udlændinge, der bor i byen og arbejder på egnen. Han siger, de er værdifulde deltagere i livet i skole og foreninger.