Del medarbejdere og undgå vinterfyring

19-11-2019

Poul Lund – DSV Frø Danmark og Niels Dalby Nielsen – Kaj Bech

Entreprenør og frøfirma i alternativ jobformidling: De låner medarbejdere ud til hinanden og fastholder dygtige ansatte

DAG-medlem Kaj Bech i Holstebro har lavsæson i sin parkafdeling, når efterår og vinter sætter ind, men på det tidspunkt er der stor travlhed hos DSV Frø Danmark i Holstebro, og nu er de to firmaer fundet sammen i en usædvanlig alliance. Foreløbig to medarbejdere fra entreprenøren er i øjeblikket udlejet til frøfirmaet, og dermed skal to færre vinterafskediges. Der er planer om at udvide samarbejdet til endnu flere medarbejdere.

Hos DAG ser vi dette som en rigtig god idé, da mange medlemmer sikkert uden at vide det, har virksomheder i lokalområdet, som har voldsomt brug for arbejdskraft i vintermånederne.

Nedenfor er hele historien som inspiration:

 

Louise undgår fyring i vinter: Frøfirma låner hende, mens det er lavsæson i byens parker

To virksomheder i Holstebro har travlt på forskellige tider af året, og derfor er de nu begyndt at deles om medarbejdere – de vil gerne have flere firmaer med

Louise Nordborgs arbejde i grønne områder er sluppet op, fordi kulden har ramt. Men i denne vinter undgår hun at blive sæsonfyret. Hun er i stedet rykket indendørs, hvor hun arbejder med at rense og klargøre græsfrø hos DSV Frø Danmark i Holstebro. 35-årige Louise Nordborg har i tre år arbejdet i entreprenørfirmaet Kaj Bechs parkafdeling. Her slipper opgaverne op om efteråret, og hun plejer at blive sendt hjem på dagpenge nogle måneder. Men nu har entreprenøren udlejet hende til frøfirmaet, hvor højsæsonen netop er begyndt.

Louise Nordborg og Poul Kristensen – DSV Frø Danmark og Kaj Bech

Også Poul Kristensen fra entreprenørfirmaet arbejder i øjeblikket med frø. Planen er, at han og Louise Nordborg skal fortsætte til sidst på vinteren. Så falder tempoet almindeligvis i frøfirmaet, men så kommer der fart på igen hos Kaj Bech. De to firmaer har fundet ud af, at de har højsæson modsat hinanden. Derfor kan de deles om medarbejdere. Det er til glæde for de ansatte, men også for virksomhederne.

“Når vi vinterafskediger medarbejdere, så risikerer vi , at de finder andet job og ikke kommer tilbage til os til foråret. Vi vil gerne holde på stabile medarbejdere,” siger driftschef Niels Dalby Nielsen fra Kaj Bech.

Firmaet skal i denne vinter afskedige det laveste antal medarbejdere hidtil. Det skyldes blandt andet samarbejdet med DSV Frø. Men Niels Dalby Nielsen er gået på jagt efter andre virksomheder, som har højsæson om vinteren, og som kunne låne ansatte.

Hos DSV Frø Danmark håber supply chain manager Poul Lund, at samarbejdet kan gøre, at han får de samme medarbejdere tilbage hvert efterår til sin højsæson. Så skal han ikke oplære nye igen og igen. Medarbejderne får deres løn fra entreprenørfirmaet, også når de arbejder med frø. Dermed beholder de anciennitet, medarbejderudviklingssamtaler og andre goder. Så betaler frøfirmaet til entreprenøren for at leje. Lønnen de to steder er omtrentlig den samme.

56-årige Poul Kristensen var prøvekanin for samarbejdet allerede først på året i år. Nu er han tilbage i frøfirmaet og hurtigt inde i rutinen. Der var i mellemtiden sket nogle små omlægninger, men dem har han hurtigt lært.

“Det er dejligt at gå indendørs på de værste vinterdage, men når lyset og foråret nærmer sig, så vil det nok rykke i mig for at komme ud i de grønne områder igen,” siger Poul Kristensen.