Erhvervspraktik i folkeskolen

01-03-2023

Alle elever i folkeskolen har ret til at komme i praktik, også kaldet erhvervspraktik, i en uge i 8. klasse og en uge i 9. klasse.

Arbejdsopgaver

Der er dog forskel på, hvad man må udføre af arbejde under sin erhvervspraktik.

Praktikanter på 13 år må udføre lettere arbejde i erhvervspraktik. Arbejdet må ikke indebære fare for den unges sikkerhed og sundhed, og praktikanten må ikke beskæftige sig med eller være i nærheden af maskiner eller farlige stoffer og materialer – og heller ikke håndtere tunge løft.  Praktikanten må ligesom almindelige ansatte unge i den alder udføre lettere opgaver så som lugning, hakning, plantning, opbinding og lignende.

Praktikanter, som er fyldt 14 år, må gerne beskæftige sig med arbejde af lidt tungere og mere omfattende karakter, fx arbejde med håndholdte boremaskiner.

Arbejdstid

Hvis erhvervspraktikken afløser undervisningen i en hel uge, må elever i 8. og 9. klasse arbejde otte timer dagligt og 40 timer om ugen. Praktikanten må ikke arbejde mellem kl. 20.00 og kl. 06.00. Der skal være en daglig hvileperiode på mindst 14 timer i sammenhæng. Inden for hver uge skal praktikanten have to fridøgn. Dvs. hvis praktikanten blot følger den sædvanlige arbejdsrytme på virksomheden (uden at der er overarbejde), bør I overholde reglerne.  Dette er forudsat, at praktikanten er fyldt 13 år.

Forsikring og regler

Elever i folkeskolen og private grund- og friskoler er dækket af statens erstatningsordning.

Overordnet set skal virksomhederne følge de samme regler, der gælder for ansatte unge i samme aldersgruppe, herunder reglerne for betjening af maskiner og brug af værnemidler.

Du kan se mere i BFA-branchevejledning om børn og unges arbejde i jordbruget HER.

Børne- og undervisningsministeriet har udarbejdet en pjece om erhvervspraktik, som du kan hente HER.

Bemærk venligst, at ovennævnte ikke er og ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Virksomheder som er medlem af Danske Anlægsgartnere, kan kontakte Danske Anlægsgartnere for yderligere rådgivning på tlf. 33 860 860.