Ny mesterlære, ældre elever, længere i firmaet

09-08-2017

Ny Mesterlære er oplagt til eksempelvis unge, der har brug for et mere praktisk grundforløb eller studenter, som har styr på det boglige men har brug for mere tid til det praktiske arbejde.

Og ikke mindst har virksomheden den fordel, at de kan tage eleven ind i løbet af hele året. Man kan altså tage elever netop nu – i den travle sommersæson – fordi forløbets påbegyndelse ikke afhænger af, hvornår grundforløbet starter.

Første år i virksomheden i stedet for på skolen

Det første år af uddannelsesaftalen gennemfører eleven som praktisk oplæring i virksomheden, i stedet for grundforløbet på en erhvervsskole. Virksomhed, elev og erhvervsskole udarbejder en personliguddannelsesplan for elevens første år i virksomheden.

Herefter svarer uddannelsesforløb og uddannelsesaftale til det, der er gældende i en ordinær uddannelsesaftale.

Overgangskrav til hovedforløbet

Eleven skal dog stadig opfylde overgangskravene før start på uddannelsens hovedforløb. For anlægsgartnere gælder det, at eleven bl.a. skal have bestået matematik og naturfag på F-niveau. Dette krav vil studenter tit have allerede, hvilket minimerer tiden på skolebænken.

Ingen adgangskrav

Ny Mesterlære tillader  en helt ny gruppe af unge adgang til anlægsgartnerfaget, fordi der ikke er karakterkrav for at starte.

En elev, der går i Ny Mesterlære, behøver ikke at indfri adgangskravene fra grundskolen til erhvervsskolen (mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i både dansk og matematik til afgangsprøven i 9. eller 10. klasse eller en tilsvarende prøve). Så snart der er indgået en uddannelsesaftale mellem virksomhed og elev om Ny Mester-lære, er eleven i gang med sin uddannelse og er garanteret efterfølgende plads på hovedforløbet, såfremt eleven i øvrigt har opnået de nødvendige kompetencer under den grundlæggende praktiske oplæring.

Hent undervisningsministeriets pjece her:  Ny Mesterlære – Den mest praksisrettede vej til en erhvervsuddannelse