Sådan er du stillet under en konflikt

10-04-2018

De offentlige overenskomstforhandlinger er brudt sammen. Fagbevægelsen har varslet strejke og de offentlige arbejdsgivere har varslet Lockout.

Lige nu foregår forhandlingerne hos forligsmanden, der har udskudt den varslede konflikt i 14 dage.

”Som privat arbejdsgiver tænker du måske ikke så meget over, at en konflikt på det offentlige arbejdsmarked også kan vedrøre dig. Men står du lige pludselig med en række medarbejdere, der ikke kan få passet børn og derfor ikke kan komme på arbejde, så har du også et problem,” siger SMVdanmarks chefkonsulent og jurist Jeppe Rosenmejer fra DAGs juridiske service.

Medarbejderens ansvar

Er man arbejdsgiver kan det være en god idé at få et overblik over det potentielle problems størrelse i tilfælde af en konflikt. Hvor mange medarbejder har mindre børn, der kræver pasning? Og hvad har de af pasningsmuligheder?

”Rent juridisk er det altid medarbejderens ansvar at finde pasning til sine egne børn – også under en strejke eller lockout. Det er heller ikke lovligt for medarbejderen at melde sig syg, hvis det ikke er rigtigt. Men selvom det ikke er lovligt, så er det sket, at medarbejdere har meldt sig syge, hvis de ikke har kunne finde børnepasning. Som arbejdsgiver vil det derfor være bedre at have handlet proaktivt og forsøgt at finde en løsning, end at møde op til en medarbejdertom arbejdsplads,” siger Jeppe Rosenmejer.

Det kan også være en god idé at få et overblik over virksomhedens arbejdsopgaver og finde ud af, om nogle af opgaverne eventuelt kan udskydes til efter konflikten.

Feriedage, fridage, babysittere?

For nogle medarbejdere er det muligt at trække på partneren, bedsteforældre eller andre, der kan passe børnene i tilfælde af en konflikt. Det kan også være, at det er muligt, at medarbejderen kan have sine børn med på arbejde eller at arbejde hjemme et par dage.

”Som arbejdsgiver er du i din gode ret til at vurdere, om medarbejderen kan udføre sit arbejde, hvis de har deres børn med på arbejdet, og om det overhovedet er forsvarligt og sikkert at have dem med. Du er også i din gode ret til at vurdere, om dine medarbejdere kan arbejde hjemme,” siger SMVdanmarks chefkonsulent og jurist Jeppe Rosenmejer.

En anden mulighed er, at medarbejderen kan holde sin restferie eller tage et par ekstra fridage uden løn.

”Har medarbejderen ferie til overs, kan ferie sagtens aftales med kortere varsel end lovens regler. Konflikter på arbejdsmarkedet varer oftest kun et par uger, så det er forhåbentlig kun en begrænset periode problemet kan komme til at vare,” siger Jeppe Rosenmejer.

Vi krydser fingrene for, at vi ikke får en konflikt.

Mulige løsninger på børnepasningsproblemet:

  • Restferie
  • Hjemmearbejdsdag
  • Børn med på arbejde?
  • Fri uden løn

Vil du vide mere?
Så kontakt chefkonsulent Jeppe Rosenmejer på telefon 32 63 03 11 eller på rosenmejer@smvdanmark.dk