Træning på chefens initiativ hjælper hjertet

01-03-2017

Træning flere gange om ugen mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme og sandsynligvis også for kræft. Det viser et forskningsprojekt fra Norge, hvor vejarbejdere og kontoransatte blev opmuntret til at træne af arbejdspladsen.

Vej- og kontorarbejderne trænede flere gange om ugen i et otteugers træningsprogram. Og effekten af træningen var tydelig i de målinger, som forskerne foretog umiddelbart efter de otte uger.

“Vi fandt beviser for, at det er godt for helbredet at træne flere gange om ugen: Træningen gav mindre af det dårlige kolesterol (LDL), mere af det beskyttende kolesterol (HDL), bedre kondition, lavere hvilepuls, mindre grad af betændelse og lavere langtidsblodsukker. Samlet giver det en mindre risiko for hjerte- og karsygdomme og sandsynligvis også mindre risiko for flere kræftsygdomme, blandt andet tyktarmskræft,” siger Marit Skogstad, der er forskningschef ved Avdeling for Arbeidsmedisin og Epidemiologi på STAMI.

Chef og kolleger motiverer

Træningen skete på arbejdspladsens initiativ, men foregik i fritiden. Det var frivilligt at deltage.

“Det er helt klart med til at motivere, at træningen sker på initiativ fra arbejdspladsen. Vi har et norsk ordsprog, der siger, at trappevask skal starte oppefra. Det betyder, at hvis et initiativ er forankret hos ledelsen, kan det have rigtig meget at sige – og det var også det, vi så her,” siger Marit Skogstad.

Som en del af træningsprogrammet kunne man teame op med kollegerne og konkurrere mod andre hold – både fra ens egen arbejdsplads, men også hold fra andre arbejdspladser gennem en app på telefonen

Kilde: “Trening i fritiden motivert av arbeidsgiver” af Marit Skogstad, Øivind Skare, Lars-Kristian Lunde, Asgeir Mamen, Hans-Christian Aass, Elin Einarsdottir, Jose Alfonso, Reidun Øvstebø og Bente Ulvestad, STAMI.